Rastivarsojen hakupalvelu
> Yleistä
> Yhteystiedot
> Liity jäseneksi
> Kerho
> Asut ja varusteet
> Tiedotus
> Kisoihin ilmoittautuminen
> Irma
> Harjoittelu
> Valmennus
> HIPPO-suunnistuskoulu
> Pyöräsuunnistus
> Orimattilan Iltarastit
> Reittihärvelit
> Kartat
> Järjestämämme kilpailut
> Kuvat
> Suunnistuslinkkejä

2019 Lasten aluekuppi
Uutiset
Seuran mestaruusyö 13.10
RaVa yömestaruus suunnistettiin Ampumaradalla 13.10.2021
Muokattu:19.10.2021 >>Lue
Halikko-viesti 2021
Kauden päätösviesti Halikko suunnistettiin 10.10 Salossa.
Muokattu:14.10.2021 >>Lue
Koululiikuntaliiton suunnistuskisat Haminassa
16 nuorta Orimattilasta
Muokattu:13.10.2021 >>Lue

Ratojen kuvaus

>> Paluu kisan pääsivulle 
 
Koululaissuunnistuksessa kilpaillaan kolmella erilaisella radalla: 1) tavallinen suunnistus, 2) tukireitti ja 3) rastireitti. Rata määräytyy oppilaan iän (taidon) mukaan. Lisäksi voi osallistua leikkimieliseen Rastiralliin. 
 
1) Tavallinen suunnistus 
 
Suunnistusradalla kuljetaan maastossa tarkoituksena löytää karttaan merkityt rastit oikeassa järjestyksessä mahdollisimman nopeasti. 
 
Suunnistuskartta on yksityiskohtainen kuvaus maastosta. Suunnistuskartassa kaikki esteet ja maastonmuodot on esitetty selkeästi karttamerkein. Suunnistusreitti on merkitty karttaan joukolla numeroituja violetteja ympyröitä, rasteja, jotka on yhdistetty väliviivoin. Maastossa kartan rastipisteet on merkitty oranssi-valkoisella kolmisivuisella rastilipulla. 
 
Rastillakäyntinsä suunnistaja todentaa leimaamalla. Koululaiskilpailussa on käytössä elektroninen leimaus: suunnistajalla on mukanaan elektroninen emit-leimauskortti, johon rastilla oleva leimasin merkitsee käynnin. Tarkista numerokoodi kartasta ennen leimausta, jotta tiedät olevasi oikealla rastilla. 
 
Koululaissuunnistuksessa ketään ei hylätä, jos vaikka kaikkia rasteja ei löydy. Puuttuvasta tai väärästä leimauksesta lisätään loppuaikaan 10 minuuttia ("aikasakko"). Ylimääräiset leimaukset eivät haittaa, kunhan oman radan rastit on kierretty numerojärjestyksessä. 
 
2) Tukireitti (TR-rata) = Merkitty reitti, jonka lähettyvillä on rasteja (Reitti antaa ”tukea”) 
 
Tukireittisuunnistuksessa karttaan on merkitty rastit sekä maastoon viitoitettu valkoisella nauhalla reitti, jota suunnistaja voi käyttää tukenaan suunnistaessa rasteille. Rastit on sijoitettu lyhyen matkan etäisyydelle viitoituksesta ja merkitty numerokoodilla. Tarkista numerokoodi kartasta ennen leimausta, jotta tiedät olevasi oikealla rastilla. Oppilas suunnistaa rastilta toiselle numerojärjestyksessä ja suunnittelee itse reitin jota kulkee. Viitoitusta voi käyttää lisäapuna, ”viitoitettuna polkuna”. 
 
3) Rastireitti (RR-rata) = Merkitty reitti, jonka varrella on rasteja 
 
Rastireittisuunnistuksessa karttaan on merkitty ja maastoon valkoisella nauhalla viitoitettu reitti, jota suunnistaja voi käyttää tukena edetessään maastossa. Karttaan on merkitty lähtö ja maali ja rastit, jotka sijaitsevat viitoituksella. Oppilaat kiertävät rastit numerojärjestyksessä leimaten jokaisella rastilla emit-leimauskortillaan. Rastit on merkitty tunnuksella RR (RR1, RR2 jne.). Tarkista tunnus ennen leimausta, jotta tiedät olevasi oikealla rastilla. Oppilas voi edetä maastossa oman taitotasonsa mukaan: joko kiertäen reittiä ("viitoitettua polkua") pitkin tai suunnistaen sen kiertämät mutkat. 
 
4) Rastiralli = Leikkimielinen suunnistusharjoitus rastireittiradalla 
 
Rastiralli voidaan suorittaa yksin, pareittain tai ryhmässä toimitsijoiden opastuksen mukaisesti klo 10 alkaen. Rastiralli on tarkoitettu kaikille, jotka haluavat kokeilla suunnistaa kilpailumaastossa ja -radalla. Ei ajanottoa, ei ikärajaa. Rastirallilaisilla ei ole kilpailunumeroa. Rastirallissa on erillinen, mutta samantyyppinen rata kuin Rastireitillä (RR-rata). Rastirallissakin rastit löytyvät turvallisesti "viitoitetun polun" varresta. Radan voi kiertää halutessaan useampaan kertaan. 
 
Tarkemmat opastukset toiminnasta, radoista ja kisasta julkaistaan kilpailuohjeissa. 
 
> Lisätietoa suunnistuksesta Suunnistusliiton sivuilta!  

Päivitetty: 20.8.2012
- © Rastivarsat ry -


Tilaa tästä
Tuet Rastivarsoja