Rastivarsojen hakupalvelu
> Yleistä
> Yhteystiedot
> Liity jäseneksi
> Kerho
> Asut ja varusteet
> Tiedotus
> Kisoihin ilmoittautuminen
> Irma
> Harjoittelu
> Valmennus
> HIPPO-suunnistuskoulu
> Pyöräsuunnistus
> Orimattilan Iltarastit
> Reittihärvelit
> Kartat
> Järjestämämme kilpailut
> Kuvat
> Suunnistuslinkkejä

2019 25Manna
Uutiset
Hippojen omatoimirastit Ämmäntöyräällä
Toukokuun neljäs hippoharjoitus Ämmäntöyräällä
Muokattu:25.5.2020 >>Lue
Kankaanmäen kiintorastit
Toukokuun tempaus viikon ajan
Muokattu:24.5.2020 >>Lue
Hippojen omatoimirastit Jymylinnasta
Toukokuun kolmannen viikon hippoharjoitus Jymylinnasta
Muokattu:18.5.2020 >>Lue

 
 

Harjoituspankki

 
Harjoituspankin treenit ovat avoimia harjoituksia, joita voi käydä kiertämässä omaan tahtiin itselle sopivana aikana. Treenin voit ladata PDF-tiedostona tältä sivulta ja tulostaa kartan omalla tulostimellasi. Jos sinulla ei ole käytössä riittävän hyvää väritulostinta, saat valmiin karttatulosteen pyytämällä Timolta. 
 
Harjoituspankin treenien on tarkoitus on olla haastavia suunnistusharjoituksia, joita voi tarpeen mukaan oikaista lyhyemmäksi. Tavoitteena on tarjota vaihtelevia harjoituksia, mahdollisesti myös sellaisia, joita ei omatoimisessa lajiharjoittelussa helposti tule tehtyä. 
 
Kun olet kiertänyt treenin, laita siitä viestiä Timolle(timlohi(@)gmail.com), jotta pysytään laskuissa harjoituksen kiinnostavuudesta ja tarpeesta. Tällä on vaikutusta harjoitusten tarjontaan jatkossa. Voit halutessasi ilmoittautua myös viemään / hakemaan rasteja kuukauden vaihteessa tai suunnittelemaan harjoituksen. 
 
HUOM! Nämä harjoitukset on tarkoitettu Rastivarsojen jäsenille (jäsenmaksu maksettuna ennen treenia). Muiden seurojen jäsenet voivat myös tehdä harjoituksia maksamalla harjoitusmaksun 5 EUR Rastivarsojen tilille FI59 5308 0740 0249 12 (viitenumeron saa sähköpostilla) sekä ilmoittamalla käynnistään sähköpostitse osoitteeseen timlohi(@)gmail.com. Paluupostissa tulee tieto maastonkäytön pelisäännöistä. 
 

 
 
Vuorenmäeltä löytyy Hapardin 13.5 tekemä pikataival, jossa jaossa papukaijamerkkejä puolen tunnin alittajille. Rasteilla oranssi+sininnen kuitunauha. Karttaa hieman ehostettu ja mittakaavassa 1:7500. Auton saa parkkiin esim. tienlaitaan osoitteeseen Huhdanojantie 80.  
 
 
Lataa PDF-kartta  
 
 
 

 
Kärmekalliolla on Tuokon Jykän alunperin Yökuppia varten tekemä osakilpailu. Nyt se on juostavissa valinnan mukaan päivällä tai yöllä (heijastinputkilot toistaiseksi). 10.5.20 jälkeen punaiset nauhat. Tarjolla on haastetta myös päivälle. 
 
Pysäköinti: Pysäköinti maaliympyrän risteyksessä. Luhtikyläntieltä Kulmamäentielle. 
 
Radat: 
A-rata 6,0 km, B-rata 4,1 km ja C-rata 2,1 km. (kaikki ratavaihtoehdot samassa tiedostossa) 
 
Lataa PDF-kartta 
2.5.2020 
 

 
 
Toukokuussa 2020 on tarjolla "vappukivaa" eli suunnistusvetoja Mottistenmäellä made by Hapardi. Auton saa esim. lähtöpisteelle (linkki). Osoite lähellä Mottistentie 60. Rasteilla oranssit kuitunauhat. Lähtöpisteellä ei ole vielä toistaiseksi nauhaa (unohtui). 
 
 
Lataa PDF-kartta 1:10000 
Lataa PDF-kartta 1:7500 
 
 
 

 
 
 
Huhtikuussa 2020 on tarjolla vaativa rastinottoharjoitus Kärmekalliolla made by Hapardi. Auton saa esim. maalipisteelle (linkki). Rasteilla siniset kuitunauhat. Myös lähdössä. 
 
 
Lataa PDF-kartta  
 
 
 

 
 
Maaliskuussa 2020 on tarjolla myös alunperin LS-37:n yötreeni Rastivarsojen kartalla Sammalistossa. Tarjolla kolme "hajontarataa". Lähtö Leppojantieltä. 
 
 
Rasteilla kuitunauha heijastimella. 
 
Lataa PDF-kartta (A)  
Lataa PDF-kartta (B)  
Lataa PDF-kartta (C)  
 
 
Maaliskuussa 2020 on tarjolla myös lisää "kuukauden treenejä" vallitsevan poikkeustilan takia. Salukselta löytyy myös Hapardin tekemä vaativa taitoharjoitus. 
 
Kaksi erimittaista rataa. Parkki osoitteessa Helsingintie 1109. 
 
Rasteilla oranssit kuitunauhat. 
 
Lataa PDF-kartta (pitkä)  
Lataa PDF-kartta (lyhyt)  
 
 
Maaliskuussa 2020 on tarjolla Hapardin "kivirastit" Salusjärvellä (Salusjärventie 110). 
 
Kaksi erimittaista rataa joko tavallisella tai käyräkartalla.  
 
Rasteilla oranssit kuitunauhat. 
 
Lataa PDF-kartta (pitkä)  
Lataa PDF-kartta (lyhyt)  
Lataa PDF-kartta (pitkä, käyrä)  
Lataa PDF-kartta (lyhyt, käyrä)  
 
 

 
Helmikuussa 2020 on tarjolla Hapardin laskiaissunnuntain treenit Pariisin kartalla. 
 
Kaksi erimittaista rataa joko tavallisella tai käyräkartalla. Lähtö Tönnön parkista.  
 
Rasteilla oranssit kuitunauhat. 
 
Lataa PDF-kartta (pitkä)  
Lataa PDF-kartta (lyhyt)  
Lataa PDF-kartta (pitkä, käyrä)  
Lataa PDF-kartta (lyhyt, käyrä)  
 

 
Toukokuussa 2019 on tarjolla Hapardin tekemät kaksi treeniä Pariisin ja Kärmekallion kartoilla. 
 
Ensimmäisestä treenistä on kolme vaihtoehtoa: pitkä, lyhyt, lyhyt karsittu kartta. Tämä sopii vaikka Jukolaan valmistautumisena, jos ei varsinaisille treenikartoille Kangasalle ehdi. 
 
Rasteilla on oranssit nauhat. 
 
Jos olet paikkakuntalainen, voi ilmastotalkoisiin osallistua tekemällä alkuverkan treenipaikalle esim. polkupyörällä :) 
 
Linkki parkkiin. 
 
Lataa PDF-kartta (pitkä)  
Lataa PDF-kartta (lyhyt)  
Lataa PDF-kartta (lyhyt, karsittu)  
 
Toinen treeni on Kärmekalliolla. Kärmekallion kartan etelänurkka. Matka 4km 15 rastia, voi lyhentää. Teemana rastinotto ja suunnan vaihto. 
 
Rasteilla on oranssit nauhat. 
 
Linkki parkkiin. 
 
Lataa PDF-kartta 
 

 
Huhtikuussa 2019 on tarjolla Hapardin tekemä sprinttitreeni Myllylän kartalla.  
 
Rasteilla ei ole nauhoja. 
 
Jos olet paikkakuntalainen, voi ilmastotalkoisiin osallistua tekemällä alkuverkan treenipaikalle:) 
 
Linkki parkkiin. 
 
Lataa PDF-kartta (A) (0,6 Mt) 
 

 
Joulukuussa 2018 on tarjolla joulupyhiksi runsasrastinen treeni Pariisin kartalla. Harjoituksen teemana on rastinotto. Reitin pituutta voi muunnella sopivaksi katsomallaan tavalla. Harjoitus kannattaa rytmittää muutaman välin pituisiin vetoihin, jonka jälkeen yksi väli rauhallisemmin "päätä leputtaen". Jos tarmoa ja kuntoa riittää, kannattaa heikommin mennyt rastiväli ottaa uudelleen. Jokainen rastiväli on suunnistettava loppuun asti, koska nauhat näkyvät käytännössä vain aivan rastipisteen lähellä. Joka rastille löytyy ns. rastinottopiste. Se voi olla maastonmuoto tai jokin muu selkeä kohde (esim. kivi, jyrkänne tms.). 
 
Rasteilla on keltaiset kuitunauhat. 
 
Linkki parkkiin. 
 
Toinen treeni on myös teemalla rastinotto. Nyt pienellä alueella on rasteja runsaasti ja lähekkäin, joten rastipisteen kuvauksen tarkistus ja lähtösuunnan on oltava oikea. Treeni on toteutettu selkeyden vuoksi kahdelle kartalle. Suunnista ensimmäinen osa 1-10 ja käännä kartta ja jatka treeniä 10-maali. Treeniin saa pituutta jättämällä auton esim. Olympiavoittajantien yläparkkiin ja polkuja pitkin alkuverkka 
K:lle.  
 
Linkki K-pisteelle.  
 
Lataa PDF-kartta (Pariisi) (0,8 Mt) 
Lataa PDF-kartta (Tuominen) (0,2 Mt) 
 

Marraskuussa 2018 on tarjolla kaksi treeniviikonlopun harjoitusta. Ensimmäinen on Hapardin alunperin yö-treeni Pukinkalman kartalla. Rata sopii hyvin päiväharjoitukseksi.  
 
Linkki parkkiin. Muista jättää tilaa tien muille liikkujille. 
 
Toinen treeni on käyräkartalla Vuorenmäen alueella (Pariisi). Autoparkki sijaiseet Niemisten MMS:n talon P-paikka, Luhtikyläntie 575 
 
Linkki parkkiin. 
 
 
Rasteilla on oranssit kuitunauhat (ei heijastimia). 
 
Lataa PDF-kartta (1,5 Mt) 
 
Lataa PDF-kartta (0,9 Mt) 
 
 

 
Joulukuussa 2017 on tarjolla joulupyhiksi treeni Pukinkalman kartalla. Radasta on käyrä- ja normaaliversio. Reitin pituutta voi muunnella esim. rastien 8 ja 10 kohdilla. Alkuosasta rataa on lyhyitä rastivälejä ja loppupuolella pidempiä. Hirvenmetsäsätys on alueella suoritettu loppuun, joten sen puolesta ei tarvitse huolehtia. 
 
Rasteilla on vihreä-punaiset kuitunauhat. 
 
Linkki parkkiin. Muista jättää tilaa tien muille liikkujille. 
 
Lataa PDF-kartta (normaali) (0,6 Mt) 
Lataa PDF-kartta (käyrä) (0,3 Mt) 
 

 
Elokuussa 2017 on tarjolla treeni Terrikalliola. Johnin suunnittelemaa harjoitusta voi käyttää Sm-pitkille valmistautumiseen. Mittakaava on 1:10000 ja ratoja on kolme kpl 6,4 km, 5,2 km ja 3,5 km. Kaikki rastit-kartta on 1:15000 mittakaavassa ja sille voi suunnitella oman treenin. Alunperin radat olivat iltarasteilla. Myös mittakaava 1:7500 saatavilla pyynnöstä aikuisurheilijoille :) 
 
Rasteilla on keltaiset nauhat, joissa tekstit: RaVa IR 17.7.17. rastikoodi ja kuvallinen rastimäärite. Vähäojan kartalle merkityt ylityspaikat ovat kunnossa.  
 
Linkki parkkiin. Pysäköi maantien varteen. Huomioi ohikulkeva liikenne.  
 
Lataa PDF-kartta (2,0 Mt) 
Lataa PDF-kartta (kaikkirastit) (1,8 Mt) 
 

 
Heinäkuussa 2017 on tarjolla toinenkin treeni. Deniksen suunnittelema harjoitus on Pukkamäen kartalla. Alunperin harjoitus totetettiin pariharjoituksena Jukolaa varten 31.5., mutta se sopii myös kierrettäväksi yksin. Pariharjoitusta varten on kaksi eri karttaa. Keskusrastille yhteislähdöllä ja perhoset hajonnan mukaan. Loppulenkki sitten putkena. Tsemppiä harjoitteluun! 
 
 
Linkki parkkiin. 
 
Lataa PDF-kartta (0,9 Mt) 
 

 
Heinäkuussa 2017 on aika palata perusharjoittelun pariin Jukolan jälkeen. Tällä kertaa on tarjolla Simo-Pekka Vennelän tekemä taitoharjoitus Pukinkalman kartalla. Alunperin harjoitus totetettiin yhteislähtöharjoituksena Jukolaa varten, mutta se sopii hyvin myös perusharjoitteluun yksin. Tosin mikään ei estä kokoamasta kaveriporukkaa ja toteuttaa harjoitus alkuperäisen idean mukaisesti yhteislähtönä. Perhoset kierretään vain sovitusti eri suuntaan. 
 
 
Linkki parkkiin. Parkkeeraa auto mastolle johtavan piston reunaan. Älä estä muuta liikennettä. 
 
Lataa PDF-kartta (0,7 Mt) 

 
 
Maaliskuussa 2017 on tarjolla Millan tekemä "Sammaliston Satanen". Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi Sammaliston maastossa on nyt sata kuitunauhaa odottamassa suunnistajia. Rasteille on suunniteltu 7,1 km reitti, jonka voi mennä myös kahdessa osassa (4,6 km ja 2,5 km). Tarkoituksena olisi saada tarkkoja ja hallittuja rastinottoja ja muistella rastityöskentelyä näin kauden aluksi. Hyvä treeni olisi vetää vaikka joka toinen rastiväli kovaa ja joka toinen rastiväli palautellen. 
 
Rasteilla puna-vihreät nauhat. 
 
Linkki parkkiin 
 
Lataa PDF-kartta (1,3 Mt) 
 
 

 
Helmikuussa 2017 on tarjolla Timon tekemä suunnistusharjoitus Tynnyrmäen kartalla talvikunnon ylläpitoon. Maasto on tuttu viime vuoden 28.5. kansallisista. 4,2km 11 rastia. Teemana ohjaavat maaston muodot ja suunnitelma rastinottoon. Lisäksi pari pidempää rastiväliä. 
 
Reittiä voi oikoa useasta paikasta! 
 
Kartta päivitetty 28.5. kisoihin ja sen jälkeen alueella on tehty metsätöitä jonkin verran. Lumiseen aikaan tästä ei ole sanottavammin haittaa. 
 
Rasteilla sini-keltaiset nauhat 
 
Parkki: Mustajärventie 679, Koukkukalliontien ja Mustajärventien risteyksen lähistölle. Molemmilla teillä liikennettä. Pysäköi tien reunaan. Lähtöön parkista n. 900 m 
Linkki parkkiin 
 
Lataa PDF-kartta (0,9 Mt) 
 

 
Tammikuussa 2017 on tarjolla rastinottoharjoitus Seinäkallion pikkutarkalla kartalla by Make. 5,5km 39 rastia. Teemana rastinotto - ja jättö suunnitelmineen! 
Reittiä voi oikoa loppupuolella useasta paikasta! 
 
Kartta päivitetty radan osalta, hieman "ylikartoitettu" eli pieniä pisteitäkin kartalla! Muuten metsämaastoa, parhaat kulkuosat käytössä. 
 
Parkki:Tietäväläntie 75, portin eteen tai kylätien viereen! 
 
Lataa PDF-kartta (0,5 Mt) 
 
 

 
Joulukuussa 2016 on tarjolla toinenkin treeni: Hollilanmäen rinteet Lehtosen Jarin suunnittelemana. 
 
P-paikka Niemisten MMS:n talon P-paikka Luhtikyläntie 575, josta n. 1,5km (meno ja paluu) verkka tietä pitkin keskuspaikalle. 
Kierrettävänä 3 perhoslenkkiä käyräsuokartalla, hyvä treeni kolmelle henkilölle yhteislähdöllä. Kokonaismatka vain 3,5km, tosin mäkeä löytyy... 
 
Rasteilla punanauha mhyn logolla. 
 
Teemana käyrälle pysyminen ja viimeisen tarkan pisteen kautta kohteeseen. Myös hyvä lajivoimatreeni lumi/mäki. 
Ota kopio normikartasta takapuolelle, löydät pelipaikalle ja pois helpommin. 
 
 
Lataa PDF-kartta käyrä (0,4 Mt) 
Lataa PDF-kartta normi (0,9 Mt) 
 

 
Joulukuussa 2016 on tarjolla Maken tekemä käyrätreeni ja loppuun väylä Pariisin kartan länsiosassa. P-paikka Niemisten MMS:n talolla, Luhtikyläntie 575. Alku -ja loppuverryttely lähtö/maalipisteeseen n.1km. 
 
Rasteilla kelta-oranssinauha+punainen. 
 
Kaksi perhoslenkkiä, joissa tärkeää rastin varma lähestyminen "kirkontornien" kautta. 
Lopuksi n. 1km väylä kakkoslähdöstä, jossa tehtävänä löytää vähintään 3 merkattua rastia. Ovat käyräsuokartan mahdollistavissa pisteissä eli selkeissä kohteissa. 
 
Kannattaa ottaa kääntöpuolelle kopio normikartasta, jottei aikahukkaa tule liikaa... 
 
Lataa PDF-kartta käyrä (0,5 Mt) 
Lataa PDF-kartta normi (1,2 Mt) 
 

 
Talvinen treeni 2016 on Jarkko Ryypön tekemä taitoharjoitus Pariisin kartalla.  
 
Treenin ohjeistus by Jarkko R: 
Teemana "kaksi kartanlukukertaa per rastiväi". Rata tulee kiertää siten, että katsoo/lukee karttaa vain kaksi kertaa per rastiväli. Eli tehdään reitinvalinta, katsotaan sopiva kohde rastin läheltä joka on helppo tunnistaa, painetaan muistiin miten sinne juostaan ja sitten pelkästään kompassin ja muistin varassa karttaa katsomatta juostaan tuolle kohteelle tai niin että tuo kohde nähdään. Siellä katsotaan karttaa toisen kerran, eli miten rastille mennän, siten taas muistin ja suunnan varassa juostaan rastille. Jossa taas saa katsoa seuraavaa väliä. 
Kahdelle ensimmäiselle välille on ruksilla merkitty ehdotus minne voisi yrittää juosta ensimmäisellä vilkaisulla. Katkoviivalla pari oikeisuehdotusta ja valkoinen kartta jonka peukalokompassittajat voi ottaa kääntöpuolelle jos haluaa kulkea peukulla suunnassa karttaa katsomatta. 
Harjoituksen ideana on pakottaa tekemään suunnitelma ja pakottaa lukemaan ennakkoa ja käyttämään kompassia. Jos sitä ei tee, ei hommasta tule yhtään mitään. Ja samalla estää suunnistamista vain vertaamalla suoraan karttaa 
ja ympärillä näkyviä kohteita. Ja ehkä pakotetaan ottamaan rasti siten, että voidaan juosta sitä päin jotain johdattelevaa kohdetta myöten. 
 
Lähtö Kalliojärven Uimarannalta. P-paikka talvisaikaan puomin kohdalle, autot tien reunaan, jos tie aurattu! Muutoin Tönnönkosken parkkiin, josta verrytellen lähtöön... 
 
Rasteilla leveä oranssinauha. Oikoa voi rataa useasta kohdasta. 
Myös pariharjoituksena hyvä. Valkoinen kartta esillä muistin varassa mennessä. 
 
Jarkko laittaa palauteanalyysiä, kunhan useampi on kiertänyt reitin = (gps-jälkiä löytyy)! 
 
Linkki parkkiin  
 
Lataa PDF-kartta (2,5 Mt) 
Lataa PDF-kartta (44 kt) 
 
 

 
Marraskuussa 2016 on tarjolla Maken tekemä käyrämäkitreeni Pariisin kartan länsiosassa Vuorenmäellä. Teemana lajivoima ja -taito.  
Harjoituksen ohjeistus: 
1. Käyrä- välit K-2 käyrää myöten, 2-3 mäki ylös viimeisen varman kautta. 
2. Suokäyrä- välit K-2 käyriä ja soita peilaten korkeimman kautta rasteille. 2-3 käyriin nojaten pysyen ylhäällä. 3-4 mäki ylös varmojen kautta rastille. 4-M käyrää myöten. 
3. Normikartalla- monipuolisia tarkkoja rastipisteitä, rastinottosuunitelma tärkeä. 
 
Kaikissa harjoitteissa rastilta lähtösuunta heti valmiiksi ja oikeaaan suuntaan. 
 
Rasteilla ja lähdössä kelta-oranssi + punanauhaa (mhy logo), nauhat n. 1m korkeudella-näkyy hyvin. 
 
P-paikka mielellään Niemisten mms:n talolla Luhtikyläntie 590. Siitä n. 1km verryttely Huhdanojan tietä Vuuorenmäen juurelle->polkua pitkin kokoontumispisteeseen (K ja M). 
 
Lataa PDF-kartta 1 (0,3 Mt) 
Lataa PDF-kartta 2 (0,7 Mt) 
 

 
Lokakuussa 2016 on tarjolla Maken tekemä taitoharjoitus Pariisin kartalla. Teemana, rastinotto muutamin reitinvalinnoin. Kompassin käyttö, niin väleillä kuin rastille tulo/lähtö, tärkeä! Rasteilla oranssinauhat. Parkkipaikka puomin vieressä! 
 
Linkki parkkiin  
 
Lataa PDF-kartta (1,7 Mt) 
 

 
Elokuussa 2016 on tarjolla Millan tekemä taitoharjoitus. Tässä tekijän saatesanat:"Elokuun kuukauden treeni tarjoaa monipuolisia haasteita. Ensin on luvassa lyhyt väyläsuunnistus, jonka jälkeen on muutama perhonen käyräkartalla. Tämän jälkeen on vielä suuntaharjoittelua valkoisella kartalla. Tähän asti kartan mittakaava on ollut 1:10000, mutta treenin lopuksi on micro-suunnistusta 1:5000 -mittakaavalla. Treenin yhteenlaskettu pituus on noin 5 km ja rasteilla on siniset kuitunauhat. 
 
Linkki parkkiin  
 
Lataa PDF-kartta multi-treeniin (0,8 Mt) 
Lataa PDF-kartta micro-treeniin (0,3 Mt) 
 

 
Toukokuussa 2016 on tarjolla toinenkin harjoitus. Tällä kertaa kartasta tipahti pois kaikki muu paitsi käyrät ja kivet ( ja muutama polku ja tienpätkä). Treeni on Hollilanmäki-kartalla. Se koostuu kolmesta osiosta, joista ensimmäinen on lämmittely, toinen vaatii jo fysiikkaa ja viimeinen on vauhdikas pätkä. Voit myös tehdä treenit erillisinä. Rastivälillä 10-11 varo tallaamasta taimikkoa. Parkki löytyy Iso Onkijärven tien alussa. Paikoitus ennen puomia. Huom! Tiellä satunnaista liikennettä, joten pysäköi tien reunaan.  
 
Edit: 8.6. nauhat rasteilla vaihdettu sini-keltaisiin paremmin näkyviksi. Kasvillisuus paikoin peitteistä.  
 
Linkki parkkiin  
 
Lataa PDF-kartta (0,4 Mt) Karttaa päivitetty 8.6.16 
 

 
Toukokuussa 2016 on tarjolla Maken mailin radat Mottistenmäellä. B-radalla keskimatkatyyppinen rypistys ja A-radalla pidempää rastiväliä. Vaativa maasto ja rata sekä Harrin tekemä uusi alue. Deniksen suunnittelemat reitit! Hyvä harkka kevään kisoihin. 
 
Lataa PDF-kartta (a) (0,5 Mt) 
Lataa PDF-kartta (b) (0,5 Mt) 
 

 
Huhtikuussa 2016 tarjolla on Jarin tekemä treeni Pariisin maastossa: Uralla taas. Jarin kommentein höystettynä:"Sano tästä nyt jotain....Joo, lähdetään vaikka hempeästi liikkeelle ja lähdetään matkalle Pariisiin, minä tarjoan ja annan vielä kartan mukaan. 
Luvassa perus metsäsuunnistusta ja vähän polkujuoksua höystettynä parilla tiukalla rastilla." Nyt pitäis olla kasassa sen verran kulinaristinen sekoitus Pariisilaisen keittiön parhaimmistoa että oksat pois. 
 
Lataa PDF-kartta (1,6 Mt) 
 
Mikäli sinulla on gps-reitin tallennin (esim. kello), voit halutessasi ladata reitin oheisen linkin takaa löytyvään karttapohjaan. Salasanan lataamista varten saat Timolta.  
 
Rastivarsojen kartta- ja reittiarkisto 
 

 
Joulukuussa 2015 tarjolla on Jarin tekemä treeni Pariisin maastossa. Yöharjoitus, opastus parkkipaikalle ja lähtöön Hgin tieltä n. 4km Olan keskustasta(et. liikenneympyrä). P-paikka ison Salmijärven uimarannan parkki!karttalinkki parkkipaikalle ja lähtöön Radat pitkä 4,5km ja lyhyt 2,3 km. Rasteilla heijastimet ja sininen kuitunauha Loppiaiseen asti. 
 
Lyhyt, Lataa PDF-kartta (819 kt) 
Pitkä, Lataa PDF-kartta (1,57 Mb) 
 
 

 
Elokuussa 2015 tarjolla on Markun tekemä treeni Nikkijärvelle. Rastinottoharjoitus, 4 eri lenkkiä. K-3 vauhdilla ja maaliin verrytellen. Josta kävely uuteen lähtöön. Rasteilla joka lenkillä erivärinen nauha. Ei määritteitä, vaan kumpare, jyrkänne, notko ja nenä lenkit! Tuossa vaikeusjärjestyksessä eli sininen lenkki vaativin. 
Harjoitus mallailee SMR1-pitkän oletettua rastinottoa Karjaalla. 
 
Lataa PDF-kartta (2 Mb) 
 

 
Kesäkuussa 2015 tarjolla on Jarin tekemä treeni Uran ympäristöön. "Tässä omatoimiseen harjoitteluun pieni lisä nimittäin Uralla-harkka saa jatkoa. Tarjolla on rata jota on tarvittaessa helppo lyhentää koska Ura ylitetään aika monta kertaa.Radalta löytyy polkuja missä voi poistaa rajottimet sekä muutama tiukkaa kartanlukua vaativa rasti.Rastit on merkattu sinisillä nauhoilla.Luonto on nyt parhaimmillaan!" 
 
Lataa PDF-kartta (1 Mb) 
 

 
Huhtikuussa 2015 tarjolla on Mikon tekemä Huipulle-ryhmän treeni Sammalistossa. Ensimmäinen kartta on treenin 1. osa. Rasteille ei jätetty merkkejä. Huomaattehan radan ratamestarierikoisen rastimääritteissä - 7:lla ei ympyrän keskellä ole jyrkännettä, joten keskimmäinen kumparekin kelpaa.  
Osa 2., nyt on läntissempään jätetty muovinauhaa ja itäisempään lenkuraan muoviputkilot. Tässä hyvää reeniä rauhalliseen tai vaikka kovavauhtiseenkin suunnistusharjoitteluun. Taitoa vaativaa on. Ohjenuorana rastivälin hallinta: suunnitelma - ennakointi havainnointi.. lähestymispisteen kautta hallitusti rastille. 
 
Lähtöpiste 
 
Lataa PDF-kartta 1 (3.5 Mb) 
Lataa PDF-kartta 2 (3.5 Mb) 
 

 
Tammikuussa 2015 tarjolla on Hapardin tekemä yötreeni Tuhkurinjärvellä. Rata on lyhyt mutta vaativa, ja se on tarkoitettu ensisijaisesti juostavaksi pimeällä. Rasteilla on oranssit heijastinputkilot. Saa toki käydä myös päivällä. Lunta ei ollut ainakaan rasteja vietäessä järkyttävän paljon eli hyvin pystyy juoksemaan. Osa avokallioista oli täysin sulana. Jos lumimäärä kasvaa radikaalisti, niin sittenhän rastit voi kiertää myös lumikengillä. Kartta on taas hieman elänyt, sillä metsäkone rymisteli maastossa. Näitä uusia pystyvihreitä ei ole vielä kartassa. Mikäli tarvitset kartan tulostettuna, ota yhteyttä Hapardiin. 
 
Lähtöpiste 
 
Lataa PDF-kartta (0.7 Mb) 
 

 
Huhtikuussa 2014 tarjolla on Hapardin tekemä treeni Villikkalassa. Perhoset lentelee, metsässä ei ole lunta ja kohta alkaa suunnistajan kilpailukausi. Eli tässä tarjolla sinisillä nauhoilla nauhoitettu 5.86 km pullautusreeni. Paikkana Villikkala eli tuttu paikka syksyn treenistä. Osoitehan oli Orimattilantie 401. Mikäli tarvitset kartan tulostettuna, ota yhteyttä Hapardiin. 
 
 
 
Lataa PDF-kartta (14,0 Mb) 
 

 
Tammikuussa 2014 tarjolla on peruskuntoharjoittelun lomaan mäkivoimaharjoitus viuhkalla. Idea on joulukuun kotileiriltä tuttu Viikarin viuhkaharjoitus( kiitos Make). Keskusrastilta tarkasti rastille, kartta "taskuun" ja muistilla mäkeä ylös vetona takaisin. Uran polkua tulisi harjoituksen luonteen vuoksi käyttää vain keskusrastille mennessä ja sieltä pois tullessa. Auto parkkiin Tönnönkosken P-paikalle. Alkuverkkana voi käydä vaikka Tönnön koulun pihassa ihastelemassa 108-vuotiasta vanhusta. Rasteilla on punaiset kuitunauhat, jotka jäävät paikalleen eli harjoituksen voi käydä toteuttamassa myös myöhemmin. Harjoituksen kesto n. 1h alku- ja loppuverkkoineen.  
Lataa PDF-kartta (0,3 Mb) 
 

 
Kesäkuussa 2013 tarjolla on hieman vaativampi treeni Pariisin kartalla. Auto parkkiin uimarannan P-paikalle ja pieni hölkkä Pariisinpellon päähän K-pisteelle, jossa myös maali. nauhat. Treeni on tehty World of O:n ”circular contour map” harjoitusmallilla jossa tarkoituksena pärjätä ilman kompassia. Pyöreä kartta, josta koordinaattiviivat ja muu ylimääräinen on poistettu, vaatii jatkuvaa korkeuskäyrästöön perustuvaa suuntakontrollia. Treenin ideasta voi lukea lisää täältä. Rasteilla sini-oranssit kuitunauhanpätkät, jotka jäävät paikalleen eli harjoituksen voi käydä toteuttamassa myös myöhemmin. 
Lataa PDF-kartta (0,6 Mb) 
 

 
Huhtikuussa 2013 käynnistellään uutta suunnistuskautta lumisissa olosuhteissa. Mutta eipä hätää, Vuorenmäen päällä pälvipaikat mahdollistavat jo paikoin vauhdikkaankin etenemisen. Varaa silti jalkoihin lämmintä ja ole muutenkin kalliolla varovainen, jotta turhia loukkaantumisia ei satu. Rasteilla on heijastimet punaisessa putkenpätkässä, joten harjoitus sopii vedettäväksi niin päivällä kuin yöharjoituksena 10milaa lähteville. Huomaa, että radat pitää kiertää järjestyksessä 1..6, jolloin matkaksi tulee 4,3 km ja rastien lukumääräksi 20. Ratamestarina Päivi O. 
Lataa PDF-kartta (1,3 Mb) 
 

 
Tammikuussa 2013 vedellään väyläsuunnistus Orimattilan keskustan alueella. Pullautuskartalta on peitetty turha ja häiritsevä informaatio, jotta ajatus pysyisi koko matkan pelkästään suunnistuksessa. Tavoitteena on edetä pysähtelemättä väylällä pysyen reipasta/kovaa lenkkivauhtia ajatus tiukasti suunnituksessa ja sujuvassa etenemisessä. Reitin voi jakaa halutessaan parille eri kerralle, jos vajaa 12 km tuntuu yhdelle lenkille liian pitkältä. Varo liikennettä! 
Lataa PDF-kartta (0,87 Mb) 
 

 
Syyskuussa 2012 on tarjolla pari rataa Ilmakanmäkeen yöheijastimilla. AM- ja SM-yöhön valmistautuvien kannattaa hyödyntää tämä mahdollisuus ja käydä poimimassa Maken tekemiltä radoilta joko 3,4 km (10 rastia) tai 2,3 km (8 rastia). Lyhyistä matkoista huolimatta tarjolla on täysipainoista suunnistusta, huolellisuutta tarvitaan ratojen selvittämiseksi virheettä. LIPUT JA HEIJASTIMET HAETTU POIS. 
Lataa PDF-kartta jossa molemmat radat (1,0 Mb) 
 

 
Elo-syyskuun 2012 Treenit suunnistetaan Lahden ja Hollolan supikossa. Koska kartat eivät ole Rastivarsojen omaisuutta ei tiedostoja ole täällä ladattavana. Harjoitukset ovat Rahametsän vaativassa supikossa (2 eri treeniä) ja Hälvälän lentokentän pohjois-osassa. Treeneistä on erimittaisia versioita n. 3-5 km ja itse soveltaminen on myös mahdollista. Liput ovat maastossa SM-keskimatkaan saakka. Karttoja voi tiedustella Esalata ja Mikalta. Hälvälän treeni on myös Facebookissa treenipankin sivuilla. LIPUT HAETTU POIS. 
 

 
Heinä-elokuun 2012 treeneiksi on tarjolla kaksi rataa: 
1) Rastinotto Sammalistossa - tarkkaa kartanlukua, suunnanmuutoksia sekä jatkuvaa keskittymistä vaativan treenin on laatinut Tuukka Tuomala. Lähdössä, rasteilla ja maalissa kolmivärinen kuitunauha, joka on pääasiassa noin metrin korkeudella maasta, mutta osa myös alempana jotta säilyisi mahdollisuus suunnistaa rastipisteeseen saakka. Johtuen tulevista kisoista, tämä treeni vain seuran jäsenille. Huom! Rastilla 6 ei toistaiseksi ole lippua. 
2) Reitinvalinta ja pitkien välien toteutus Pariisin kartalla lähtöpaikkana Tönnönkosken levike. Tämä Markku Hämäläisen laatima harjoitus juostiin ja analysoitiin 11.7. ja harjoitus saa jatkoa kun pienet treeniliput jätettiin maastoon myös muiden käytettäväksi. Radasta on pidempi ja lyhyempi versio, molemmat samassa PDF:ssä. Erityisen suositeltava harjoitus ennen pitkien matkojen SM-starttia. Kiinnitä huomio vahvan päätöksen tekemiseen ja sen jälkeen pitkän välin jämäkkään toteutukseen ilman herpaantumista. 
Lataa PDF-kartta Sammaliston rastinotto (0,9 Mb) VAIN RASTIVARSOILLE! 
Lataa PDF-kartta Pariisin reitinvalinta (3,3 Mb) 
 
 

 
Touko-kesäkuun 2012 treeni tarjoaa samantyyppisiä haasteita kuin tuleva Jukolan viesti Sipoonkorvessa. Tarjolla on poikittaista muotoa ja tarkkaa kartanlukua niin rinteessä kuin peitteisemmässäkin maastossa. Alkuverryttelynä Kalliojärven uimarannalta lähtevässä harjoituksessa toimii viivasuunnistus, joka on tarkoituksenmukaista ottaa riittävän rauhallisella vauhdilla varsinaisen harjoituksen verryttelynä. Rasteilla olevat pienet harjoitusliput on sijoitettu niin että suunnistaja saa tehdä työtä aivan rastipisteeseen asti. Harjoitus on suositeltava kaikille Jukolan ja Venlojen viestiin osallistuville. Nuoremmilla kiertäjillä kokeneempi varmistaja on syytä olla mukana. Venla-versio syntyy perhoslenkkejä (rastit 2-4 ja 9-10) sopivasti pois jättämällä. 
RASTIT HAETTU POIS. 
Lataa PDF-kartta (1,9 Mb) 
 

 
Marras-joulukuun 2011 treeni löytyy Seinäkallion maastosta ja teemana on yksinkertaisesti ”suunnistus”. Tarjolla on radat lyhyt (2,7 km) ja pitkä (4,7 km). Huomoi kuitenkin seuraavat: Menenkö suoraan pystyvihreän läpi vai kierränkö ja kuinka kaukaa? Voit kokeilla molemmat vaihtoehdot kellon kanssa. Rastit takarinteessä; miten lähestyn että osuisin kerralla? Minkä kohteen valitsen rastin rastinottopisteeksi? Radoista saa myös useammankin treenin vaikka parille eri päivälle. Jos väli ei mennyt kerralla putkeen niin ota uudelleen palaamalla rauhassa lähtörastille, ehkä toisella kerralla jo onnistuu... Tätä taitoharjoitusmahdollisuus kannattaa hyödyntää ennen kuin lumi peittää maan ja vaikka olisi peittänytkin. Rasteilla liput ja heijastimet. 
Edit 30.11: Seinäkallion kartalle voi mennä valoisana aikaankin. Varmuudeksi värikästä päälle, jos paikalla sattuu olemaan pienemmän riistan metsästäjiä.  
RASTIT HAETTU POIS 22.1. 
Lataa PDF-kartta (0,9 Mb) 
 

 
Elo-syyskuun 2011 harjoituksen suunnitellut Mikko Niskanen antaa harjoitukseen seuraavat ohjeet: Harjoitus koostuu neljästä n. 1-1,5km 4 rastin suunnistuspätkästä. Tavoitteena on juosta 4 rastin vetopätkät kilpailuvauhdilla ja hallitun tarkasti. Alkuun hyvä verryttely mennessä L1 lähtökolmioon. Jokaisen vedon neljänneltä rastilta palautellaan seuraavaan lähtöön (L2, L3, L4). Leimaus tapahtuu rastilippua koskettamalla. Harjoituksen loppuun muista tehdä riittävä palauttava hölkkä/ kävely/ pyöräily tms. 
Treenin soveltuu hyvin pariharjoitukseksi suunnistajan ja valmentajan/tutorin kanssa seuraavasti: Toisella on rastillinen kartta ja toisella puhdas kartta. Toinen suunnistajista suunnistaa tehokkaasti joko kokonaisen 4 rastin pätkän tai 2 rastiväliä ja parilla on tehtävänä pysyä kokoajan selvillä, missä mennään ja missä oli rasti. Vetojakson päätteeksi palautuksessa katsotaan reitti, jota vetäjä kulki sekä rastien paikat kartalla. Tavoitteena EI OLE seuraajan tiputtamista kyydistä, vaan tarkkaa hallittua suunnistusta kilpailuvauhdissa. LIPUT HAETTU POIS MAASTOSTA. 
Lataa PDF-kartta (0,7 Mb) 
Lataa PDF-kartta ilman rastiympyröitä (0,7 Mb) 
 

 
Heinäkuussa 2011 tarjolla on runsasrastinen keskimatkan harjoite. Ratamestari Markku Hämäläinen on suunnitellut treeniin rastinottoa, kääntöjä, lähtöjä ja tuloja. Rasteilla pikkuliput. Välillä voi käydä juomassa keskuksessa. Lyhyellä radalla voi käyttää polkuja apuna ja aukkoja varmistajana. 
Keskikesän kestävyysvinkki: Tee matkat tähän lähiharjoitukseen polkupyörällä. 
Rastit ovat maastossa 28.6. alkaen. 
RASTIT HAETTU POIS 1.8. 
Lataa PDF-kartta tulostettavaksi, A-rata (0,3 Mb) 
Lataa PDF-kartta tulostettavaksi, B-rata (0,3 Mb) 
 

 
Kesäkuussa 2011 palataan Sammalistoon ratamestari Jari Lehtosen laatimaan harjoitukseen. Teemana ja taitohaasteena on runsasrastisen radan sujuva suunnistaminen ja jatkuvan keskittymisen ylläpito, suomeksi sanottuna rastinotto. Keskimatkatyyppisen harjoituksen A-radalla mittaa on 6,3 km ja B-radalla 3,5 km. Molemmat radat ovat taitovaatimukseltaan haasteellisia. 
Muista lähtösuunta ja ole koko ajan kartalla. Mieluummin vaikka kävellen lipulle, jos juosten tuntuu hankalalta. Jos lyhyellä välillä tulee virhe, palaa takaisin ja juokse väli uudestaan virheettömästi. Näin väärä toimintamalli ei jää päällimmäisenä mieleen. A-radalla jatkuvan keskittymisen varmistamiseksi voi suositella hengähdystauon pitämistä rastin nro 10 jälkeen. Harjoituksessa hyödynnetään kansallisten kisojen rastipukkeja, joilla on iso rastilippu. 
Lataa PDF-kartta tulostettavaksi, A-rata (1,2 Mb) 
Lataa PDF-kartta tulostettavaksi, B-rata (0,7 Mb) 
 

 
Toukokuun 2011 treeni on sijoitettu Tönnönkosken ja Kalliojärven väliin, jotta mahdollisimman monella olisi mahdollisuus käydä hiomassa taitojaan ilman pitkiä siirtymisiä. Harjoitus on tällä kertaa Jiipee Hirvosen käsialaa. Lähtö on Tönnönkosken parkkipaikalla (ei viljelyksille mennessä eikä tullessa). Harjoituksen voi tehdä myös kahteen suuntaan joko samalla tai eri kerralla. Vaativa versio on nimensä mukaisesti vaativa. Keskirata sopii karkeasti yli 16-vuotiaille kisasuunnistajille ja helppo yli 13-vuotiaille kisasuunnistajille ja kaikille Orimattilan Iltarastien B-radasta selviäville. Kahdella vaativammalla radalla on kartan informaatiota peitetty ideana saada suunnistaja pysymään suunnassa ja lukemaan oleellisia asioita rastivälillään. Treenin tekijä on siis pelkistänyt välejä puolestasi - sama, jota sinun tulisi kyetä tekemään suunnistaessasi normaalikartalla. Joiltain väleiltä on poistettu melkein kaikki informaatio tarkoituksena päästä harjoittelemaan suunnassa pysymistä ja etäisyyden arviointia. Turvallisuuden takia isot jyrkänteet on kuvattu. Samoin radan ulkopuolelle on jätetty informaatiota, josta pitäisi saada kiinni, jos ei onnistu pysymään reitillä. Treeni on suhteellisen lyhyt, jotta treenissä jaksaisi tsempata noin 30 - 45 minuutin taito-osion. On myös hyvä ajatus käydä uusimassa treeni ja miettimässä, mikä suunnistuksessa on oleellista. Huom! Rasti 11 ei ole kivi niinkuin rastimääritteissä kuvataan, vaan jyrkänne. Rasteilla on pikkuliput. 
Lataa PDF kartta tulostettavaksi (vaativa) 1 Mb 
Lataa PDF kartta tulostettavaksi (keski) 1 Mb 
Lataa PDF kartta tulostettavaksi (helppo) 1 Mb 
 

 
Helmikuussa 2011 kuukauden treenissä harjoitetaan sprinttitekniikkaa, mutta edellisista treeneistä poiketen siinä ei tule hiki. Harjoitukseen käytetty tunti-puolitoista voi kuitenkin vaikuttaa kesän tuloksissa enemmän kuin yksi fyysinen taitoharjoitus. Antti Lepola yhdisteli netistä löytyvää materiaalia yhden illan tarpeiksi. Treeni kannattaa tehdä uudelleen keväällä sprinttisuunnistuksiin valmistauduttaessa. 
Siirry harjoitukseen 
 

 
Joulukuussa 2010 jokainen pääsee suunnittelemaan itselleen sopivan radan. Pariisin kartalle Tönnökosken päähän on viety 15 pientä harjoituslippua ja heijastinta. Lumitilanteen takia ratoja ei ole piirretty valmiiksi, jotta erilaisia hajontoja syntyisi ja suunnistamisen ilo säilyisi myös muilla kuin rastien viejällä. Tarkoituksena on harjoittaa korkeuskäyrien lukua rauhallisessa vauhdissa. Esimerkkinä on perhoslenkein toteutettu 6.0 km rata. Ratamestarina toimi Päivi O. 
Lataa kartta tulostettavaksi, (PDF) 1,05 Mb 
 

 
Lokakuussa 2010 fiilistellään SM-keskimatkan finaalimaastossa. Tarjolla on lyhyt mutta vaativa rastinottotreeni, ratamestarina Markku Hämäläinen. Harjoitusta voi soveltaa jättämällä toisen tai molemmat perhoslenkit pois, jos tuntuu vaativalta. Alle hyvät verryttelyt niin tästä saa hyvän taito/viestiharjoituksen. Huomioi tulosuunta rastinotossa ja lähtösuunta rastilta lähtiessä. Rasteilla on pukki, prikka ja punanauha. P-paikka sijaitsee Anttolan pellon keskellä tien varressa. 
HUOM! Hirvenmetsästyksestä johtuen harjoitus on käytettävissä ainoastaan arkisin – lauantaina ja sunnuntaina maastoon ei voi mennä.  
TÄMÄ HARJOITUS VAIN RASTIVARSOILLE – MUILLE MAASTO ON HARJOITUSKIELLOSSA 29.5.2011 ASTI. 
Lataa kartta tulostettavaksi, (PDF) 1,26 Mb 
 

 
Elokuussa 2010 kuukauden treeni on järjestetty Tuhkurinjärvelle keskimatkan harjoituksena, ratamestarina Markku Hämäläinen. Kartta on päivitetty heinäkuussa radan osalta ja rasteina isot muoviset rastiliput. HUOM! Karttaan merkittyä P-paikkaa on noudatettava! 
Lataa kartta tulostettavaksi, (PDF) 0,97 Mb 

 
Heinäkuussa 2010 suunnistetaan viuhkaa Hennan kallioilla. Runsasrastinen A-rata (21 rastia) on pituudeltaan 4,9 km ja lyhyempi B-rata 13 rastia ja 2,9 km. Rasteilla on tällä kertaa isot rastiliput. Ratamestarina Jari Lehtonen.  
Lataa A-radan kartta tulostettavaksi, (PDF) 0,4 Mb 
Lataa B-radan kartta tulostettavaksi, (PDF) 0,3 Mb 

 
Kesäkuussa 2010 on tarjolla väyläsyynnistusta. Kyseessä on tutun viivasuunnistuksen vauhdikkaampi versio, joka mahdollistaa väylän sisällä omien valintojen tekemisen. Rata on pituudeltaan 5,5 km jonka oikaisemalla voi lyhentää 3,9 km mittaiseksi. Harjoituksen tavoitteena on ohjata suunnistaja jatkuvaan keskittymiseen ja eteenpäinsuuntautuvaan kartanlukuun.  
Lataa kartta tulostettavaksi, (PDF) 1,9 Mb 
RASTIT OVAT MAASTOSSA HEINÄKUUN LOPPUUN. 

 
Toukokuun 2010 treenissä suunnistetaan edelleen Pariisin kartalla ja harjoitusmuotona säilyy viuhkasuunnistus. Kevään edetessä siirrytään hieman vaativampaan maastonosaan radan ollessa pituudeltaan (4,3 km). Lisänä tässä kuussa on tarjolla myös helppo rata (1,4 km) jossa rastit ovat selkeissä pisteissa ja maasto helpompaa. Pysäköinti on jälleen Kalliojärven uimarannan P-paikalla, josta K-pisteelle matkaa n. 1 km. 
Lataa kartta tulostettavaksi, (PDF) 1,9 Mb 
Rastit haettu pois 3.7.2010 

 
Huhtikuun 2010 treeni vie suunnistajat Pariisin kartan hienoille kallioille. Kannattaa varustautua lämpösukilla sillä rasteja viedessä (12.4.) useassa paikassa pääsee vielä tallaamaan jälkensä pehmeään lumeen. Onnistunutta harjoitusta tämä ei kuitenkaan haittaa. Rata on pituudeltaan 4.9 km ja siihen lisäksi verryttelyt Uimarannanien päästä 2 x 1.2 km. Rasteilla pieni harjoituslippu - ei heijastimia. Huom. huomioi pysäköinnissä puunajokaluston esteetön kulku eli auto nimenomaan uimarannan P-paikalle. 
Lataa kartta tulostettavaksi, (PDF) 1,9 Mb 

 
Joulukuun 2009 treeni on käyräharjoitus Pariisin kartalla. Harjoitus koostuu neljästä osuudesta, joissa on 4-6 rastia. Osuuksien välillä on siirtymä, jossa ehtii kertaamaan edellisen osuuden toteutuksen – mikä onnistui, mitä pitää parantaa. Harjoituksella on mittaa 8.7 km koostuen alkuverryttelystä 0.8 km, siirtymistä 1.5 km, suunnistusradasta 5.4 km (20 rastia) ja loppuverryttelystä 1,0 km. Rasteilla on pieni harjoitusrastilippu ja heijastin. Lähtöpaikka on Tönnönkosken P-paikalla ja siirtyminen ensimmäiselle K-pisteelle tapahtuu ns. Pariisin uraa pitkin. 
Lataa kartta tulostettavaksi, (PDF) 1,1 Mb, käyräkartta 
Lataa kartta tulostettavaksi, (PDF) 1,6 Mb, täydellinen kartta 
Joulukuun harjoituksen rastit ja heijastimet haettu pois 1.1.2010. 
 


Päivitetty: 13.5.2020
- © Rastivarsat ry -


Tilaa tästä
Tuet Rastivarsoja